You are currently viewing ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΧΩΡΟ

Εάν θέλετε να φωτίσετε ένα σκοτεινό δωμάτιο και το να προσθέσετε παράθυρα ή να κάνετε γενικά δομικές αλλαγές στο χώρο δεν είναι εφικτό, μην ανησυχείτε διότι παρακάτω θα βρείτε έξυπνες λύσεις για το πως να το κάνετε χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

  • Ξεκινήστε με το λευκό χρώμα. Πολλοί άνθρωποι προκειμένου να φωτίσουν και να «ανοίξουν» έναν σκοτεινό χώρο τοποθετούν συνήθως καθρέφτες καθώς αντανακλάται το φώς και δημιουργείται η ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Ωστόσο, ενώ έχει μια βάση, πρόκειται για ένα “μύθο” της διακόσμησης. Ο καλύτερος τρόπος για να διασκορπιστεί το φως είναι να χρησιμοποιήσουμε πολλά λευκά αντικείμενα και αυτό γιατί το λευκό δεν είναι “χρώμα” και δεν απορροφά άλλα χρώματα. Αντιθέτως, το λευκό στέλνει όσο το δυνατό περισσότερο φως, αναπηδώντας έμμεσα πίσω σε άλλες επιφάνειες. Έτσι, εάν αυτό που ζητάτε είναι ένας φωτεινός χώρος το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάψετε τους τοίχους και το ταβάνι σας λευκά.

*Αν θέλετε να γίνεται ακόμα πιο τολμηροί μην μείνετε μόνο στους τοίχους. Χρησιμοποιείστε και άλλα λευκά στοιχεία όπως κορνίζες, αντικείμενα τέχνης, πίνακες, λευκά έπιπλα, κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια κλπ.

  • Φωτιστικά. Τα φωτιστικά είναι τέλεια επειδή εκτός του ότι βοηθούν στην διάχυση του φωτός επιπλέον είναι και ένα ωραίο διακοσμητικό στοιχείο. Ωστόσο, αν το δωμάτιό σας είναι σκοτεινό πρέπει να είστε προσεκτικοί στις αποχρώσεις και τα υλικά από τα οποία θα είναι φτιαγμένα τα φωτιστικά σας. Για παράδειγμα οι υφές και τα υλικά που δεν έχουν κάποια διαφάνεια δεν ενδείκνυνται ακόμα και αν είναι σε ανοιχτές αποχρώσεις. Προτιμήστε φωτιστικά που είναι από πιο ελαφριά υλικά όπως το λινό, η ψάθα ούτως ώστε το φώς να μπορεί να τα διαπερνά, αλλιώς βάλτε στα υπάρχοντα φωτιστικά LED λάμπες.

*Εάν τοποθετήσετε σποτάκια στο ταβάνι φροντίστε να είναι κοντά σε τοίχους ώστε να φωτιστούν κάθετα και με αυτόν τον τρόπο να “τονίσετε” ένα όμορφο έπιπλο, ένα πίνακα ακόμα και τον ίδιο τον τοίχο εάν είναι από άλλο υλικό όπως πέτρα, τούβλο κλπ.

  • Βάψτε τα ξύλα. Εάν πραγματικά θέλετε να φωτίσετε ένα σκοτεινό δωμάτιο αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάψετε τις σκούρες ξύλινες επιφάνειες που βρίσκονται σε αυτό. Μπορείτε να ξεκινήσετε βάφοντας μικροέπιπλα όπως σκαμπό, κομοδίνα, τραπεζάκια, ράφια κλπ και στην συνέχεια να προχωρήσετε σε πιο μεγάλες επιφάνειες όπως τραπέζια, καρέκλες, συρταριέρες, κουρτινόξυλα, ξύλινα κουφώματα, ντουλάπια ακόμα και κρεβάτια κλπ. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα φωτιστεί αμέσως ο χώρος αλλά ταυτόχρονα να αναζωογονηθεί και θα εκσυγχρονιστεί.
  • Πινελιές μαύρου. Τοποθετείστε μικρά μαύρα αντικείμενα σε φωτεινές περιοχές για να κάνετε αντίθεση και να αναδειχθεί περισσότερο το φως αλλά και για να δημιουργήσετε σκιάσεις. Φροντίστε να είναι σε λεπτές και μινιμαλιστικές γραμμές ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Υιοθετείστε πιο απλές γραμμές. Τα έπιπλα στο χώρο που θέλουμε να δώσουμε φώς πρέπει να είναι όσο το δυνατό σε πιο απλό και λιτό στυλ. Τα έπιπλα με έντονα σκαλίσματα και λεπτομέρειες αλλά και οι υπερφορτωμένες με αντικείμενα επιφάνειες “βαραίνουν” και κλείνουν τον χώρο με αποτέλεσμα να τον κάνουν και πιο σκοτεινό. Εάν αγαπάτε αυτό το στυλ μπορείτε να επιλέξετε ένα ή και δύο από τα αγαπημένα σας κομμάτια και να κρατήσετε τα υπόλοιπα έπιπλα σε πιο λεπτές και απλές γραμμές. Επιπλέον, επιλέξτε τα ξύλινα έπιπλα σας σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.
  • Τοποθετείστε χαλιά και αέρινες κουρτίνες. Τα πατώματα σε σκούρες αποχρώσεις απορροφούν το φώς και πολλές φορές κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο σκοτεινό, ιδιαίτερα σε χώρους όπως το χώλ αλλά και σε χώρους όπου συνήθως δεν υπάρχουν παράθυρα όπως οι διάδρομοι. Τοποθετείστε λοιπόν χαλιά με μοτίβα ή και χωρίς, απλώς φροντίστε να είναι σε πιο ανοιχτές και λαμπερές αποχρώσεις . Το ίδιο ισχύει και για τις κουρτίνες όσο πιο βαριές και σκούρες τόσο πιο πολύ σκοτεινιάζουν τον χώρο ενώ όσο πιο αέρινες και ανοιχτόχρωμες τόσο το καλύτερο, καθώς και φωτίζουν τον χώρο και του δίνουν μια φρεσκάδα και χαλαρότητα.
  • Κρατήστε ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα χώρο να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του φωτός και της σκιάς. Ένας υπερβολικά φωτισμένος χώρος είναι κουραστικός στα μάτια. Πειραματιστείτε με τα φώτα και τις σκιάσεις για να δώσετε βάθος και φυσικότητα στον χώρο σας.

This Post Has One Comment

  1. Θάλεια Τζέλλου

    Μαρία μου το δικό μου σαλόνι είναι αρκετά σκοτεινό και θα υιοθετήσω όσες μπορώ από τις συμβουλές σου για να δώσω λίγο παραπάνω φως. Φιλάκια πολλά!

Αφήστε μια απάντηση