Κάθε χρόνο, όπως λέει η παράδοση, την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα πασχαλινά αβγά.
Παρακάτω θα δείτε τα μυστικά για να βράσουν τα αβγά σας σωστά χωρίς να σπάσουν, και να βαφτούν με τον καλύτερο τρόπο.
Τα μυστικά για τέλεια Πασχαλινά αβγά:
Όταν αγοράσετε τα αυγά, προσέξτε να μην έχουν στίγματα.
Να έχετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες πριν τα βάψετε.
Πλύνετε προσεκτικά με ένα μαλακό πανί τα αβγά πριν ξεκινήσετε το βράσιμο για να φύγουν σκόνη και τυχόν βρωμιές.
Προτιμήστε μικρά αυγά, έχουν πιο γερό τσόφλι. Επίσης, μην βάφετε φρέσκα αβγά, γιατί έχουν ψιλό τσόφλι και σπάνε. Προτιμήστε αβγά μερικών ημερών.
Πως να βράσετε τα Πασχαλινά αυγά:
– Χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα με χοντρό και φαρδύ πάτο για να χωράνε περισσότερα αυγά.
– Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα μια πετσέτα κουζίνας (όχι χνουδωτή)
– Τοποθετείστε μέσα μια στρώση αυγά. Μην τα στριμώχνετε, να είναι αραιά μεταξύ τους.
– Καλύψτε τα αυγά με νερό.
– Προσθέστε στην κατσαρόλα ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι, θα βοηθήσει να διασταλούν οι πόροι του τσοφλιού, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας από την βαφή.
– Σκεπάστε στην κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι στο φουλ.
– Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει (να μην κοχλάσει) ξεσκεπάστε την κατσαρόλα και χαμηλώστε την φωτιά. Αφήστε τα αυγά να βράσουν για 15 – 20 λεπτά.
– Επαναλάβετε την διαδικασία αν θέλετε να βάψετε κι άλλα αυγά.
– Βγάλτε προσεκτικά τα αυγά από την κατσαρόλα και αφήστε τα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά πάνω σε πετσέτα.
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη βαφή, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο φακελάκι.
Πως να γυαλίσετε τα Πασχαλινά αβγά:
– Αφαιρέστε τα αυγά από την βαφή με ένα μεγάλο κουτάλι και τοποθετήστε τα πάνω σε εφημερίδα. Ή πάνω στην καρτέλα που τα αγοράσατε.
– Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.
– Με ένα πανί ποτισμένο με ελαιόλαδο, γυαλίστε περιμετρικά τα αβγά σας.
Καλή σας απόλαυση!