You are currently viewing Προτάσεις για το σωστό στήσιμο του τραπεζιού(tablesetting)!

Ένα άρθρο αποκαλυπτικό με πολλές διαφορετικές εικόνες θα σας δώσει πολλές πλρηροφορίες για το σωστό στήσιμο τραπεζιού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Απ’ το πρόχειρο καθημερινό έως το επίσημο ή εορταστικό.Τρείς εικόνες θα σας δώσουν ένα εορταστικό στυλ στησίματος τραπεζιού για τον Άγιο Βαλεντίνο.

Ρομαντικό δείπνο για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

Προσθέστε ένα μικρό πιατάκι καρδούλας που θα σας φέρει πιο κοντά σ’ένα ρομαντικό και αγαπησιάρικο στήσιμο τραπεζιού για να γιορτάσετε με τον αγαπημένο σας την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Τα λουλούδια και τα κηροπήγια θα δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο στήσιμο.

Θα δείτε εικόνες με υπέροχα απλά η πολυτελείας σερβίτσια που θα σας δώσουν ιδέες και προτάσεις για να στήσετε το δικό σας τραπέζι.

Tα λευκά είδη τραπεζαρίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος ενός τραπεζιού με στυλ.

Ένα επίσημο δείπνο, η διάταξη αλλά και τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούνται είναι πολλά και η διάταξή τους γίνεται όπως στη φωτογραφία.
  • Πετσέτα(1)
  • Πιρούνι σαλάτας (2)
  • Πιρούνι δείπνου (3)
  • Πιρούνι γλυκού (4)
  • Πιάτο ψωμιού με μαχαίρι βουτύρου (5)
  • Πιάτο δείπνου (6)
  • Μαχαίρι δείπνου (7)
  • Κουταλάκι τσαγιού (8)
  • Κουτάλι σούπας (9)
  • Πιρούνι για κοκτέιλ (10)
  • Ποτήρι νερού (11)
  • Ποτήρι κόκκινου κρασιού (12)
  • Ποτήρι λευκού κρασιού (13)
Ένα ταιριαστό διακοσμητικό πιάτο ή ένα ιδιαίτερο σουπλά, μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τα πιάτα. Σημείωση: Τα μικρά πιάτα για το επιδόρπιο δεν μπαίνουν από την αρχή στο τραπέζι παρά μόνο την ώρα που είναι να σερβιριστούν! Φυσικά γεμάτα και διακοσμημένα.Τα χρυσά μαχαιροπίρουνα είναι εντυπωσιακά.
Το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί ή το μπολ της σαλάτας μπαίνει αριστερά, μαζί με το μαχαίρι του βουτύρου. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβαξη των πιάτων.

Οι βασικές αρχές στο στήσιμο ενός τραπεζιού είναι τα μαχαιροπίρουνα στοιχίζονται σε μια ευθεία περίπου 3 εκ. απ’ την άκρη του τραπεζιού, χοντρικά στη περασιά της καμπυλότητας του μεγαλύτερου πιάτου.

 Τα πιάτα στοιβάζονται με μέγιστο τα τρία με το πιάτο του κυρίως γεύματος κάτω και από πάνω του πρώτου και της σούπας. Αν το δείπνο έχει περισσότερα πιάτα, τότε θα γίνουν αλλαγές απ’ το προσωπικό ή τους οικοδεσπότες στη πορεία ή θα έρθουν τα πιάτα έτοιμα με το φαγητό μέσα.

ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ: ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Όπως λέει και η παροιμία: “In vino veritas” δηλαδή, η αλήθεια έγκειται στο κρασί. Η αλήθεια για το αν είστε εξοικειωμένοι με το στήσιμο του τραπεζιού δεν είναι εμφανής μόνο στα σερβίτσια και τα μαχαιροπίρουνα αλλά και στη διάταξη των ποτηριών! Τοποθετείστε ανάλογα με το είδος Τα ποτήρια τοποθετούνται δεξιά πάνω από τα μαχαίρια. Το ποτήρι του λευκού κρασιού τοποθετείται στο ύψος του μαχαιριού που είναι πιο κοντά στο πιάτο, δηλαδή πάνω από το μαχαίρι για το κυρίως πιάτο. Το ποτήρι του νερού έχει τη θέση του λίγο πιο δεξιά και πιο κοντά στον καλεσμένο. Τέλος, το ποτήρι κόκκινου κρασιού τοποθετείται στα αριστερά και λίγο ψηλότερα δίπλα στο ποτήρι λευκού κρασιού. Θα σας βοηθήσει να θυμάστε τον προσανατολισμό με βάση το μέγεθος των ποτηριών! Ταξινόμηση από μεγάλο σε μικρό από αριστερά προς τα δεξιά.

Υφασμάτινη πετσέτα!

Οι υφασμάτινες πετσέτες προσφέρουν υψηλή ποιότητα στο σερβίρισμα τόσο σε ειδικές περιστάσεις όσο και στην καθημερινή ζωή.

Η πετσέτα (πάντα υφασμάτινη σε επίσημο δείπνο) μπαίνει αριστερά διπλωμένη με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκεφτείτε.

Ακολουθεί ένα γρήγορο και φιλικό πρότυπο ρύθμισης χώρου για το πώς να στήσετε ένα τραπέζι δείπνου. Είναι ιδανικό για γιορτινά τραπέζια, επίσημες ή ανεπίσημες συγκεντρώσεις…Τα ποτήρια πάνε δεξιά και περιφερειακά προς το πιάτο. Πιο κοντά μπαίνει του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου και προς το κέντρο, του νερού.

Η πιο σικ εκδοχή σερβίτσιου που είναι διαχρονική για ένα πολυτελές στήσιμο τραπεζιού.

Μοντέρνο σερβίτσιο πιάτων για ένα σύγχρονο στήσιμο τραπεζιού.

Εντυπωσιακό σερβίτσιο στο μαύρο χρώμα με χρυσά νερά μαρμάρου. Τα χρυσά μαχαιροπήρουνα ταιριάζουν και θ’απογειώσουν το στήσιμο του τραπεζιού μ’ένα ολόλευκο τραπεζομάντηλο.

Για ένα φιλικό απλό δείπνο χρησιμοποιείστε λευκό σερβίτσιο και ψάθινα σουπλά. Μια λινή πετσέτα και απλά κρυστάλλινα ποτήρια νερού ή κρασιου.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείτε να έχετε στήσει και ποτήρια για απεριτίφ/σέρι, λικέρ και αφρώδη οίνο, δείτε το διάγραμμα, αλλά η βασική αρχή είναι: ό,τι συνοδεύει την αρχή του δείπνου πάει κοντά στην άκρη του τραπεζιού και ό,τι καταναλώνεται προς το τέλος, πάει προς το κέντρο σε περιφερειακή διάταξη, με τελευταίο το ποτήρι νερού.

 Τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο δείπνο, από έξω προς τα μέσα. ( 2 σχέδιο εικόνας(.Μαχαίρια και κουτάλι δεξιά και πιρούνια αριστερά, εκτός της περίπτωσης που κάποιο ορεκτικό πιάτο, συνήθως θαλασσινό, τρώγεται με μικρό πιρούνι που δεν χρειάζεται συνοδεία από μαχαίρι. Τότε αυτό το πιρουνάκι πάει δεξιά, μια και το δεξί χέρι θα το χρησιμοποιήσει, στην ίδια λογική με το κουτάλι της σούπας. Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου στη διάταξη με την οποία τα χέρια θα τα πιάσουν (Δηλαδή, η βάση του πιρουνιού αριστερά και η βάση του κουταλιού δεξιά, ώστε να τα πιάσει το αντίστοιχο χέρι)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πετσέτες  για σουπλά ιδίως αν το τραπέζι που θα κάνετε είναι επίσημο.

Tips για το σερβίρισμα!

Τυπικά, καλό είναι να ξέρουμε ότι το σερβίρισμα με έτοιμα γεμάτα πιάτα γίνεται από αριστερά του καθημένου και το πιάτο αποσύρεται όταν τελειώσει, πάλι από αριστερά. Παλιά ο κανόνας ήταν η απόσυρση να γίνεται από δεξιά αλλά επειδή λειτουργικά αυτό δεν είναι ιδανικό, δεδομένου ότι εκ’ δεξιών είναι τα ποτήρια, ο παλιός κανόνας έχει ατονίσει και η σύγχρονη “ετικέτα” είναι να κρατάμε το εξ’ αριστερών και στο φέρε και στο πάρε.Το αντίστροφο συμβαίνει με τα κρασιά & ποτά, που λόγω θέσης των ποτηριών σε σχέση με το πιάτο, έχει νόημα να σερβίρονται απ’ τα δεξιά.Όμως, στο λεγόμενο silver service, όπου το φαγητό επιδεικνύεται σε πιατέλα στον καλεσμένο και αυτός παίρνει όσο θέλει στο πιάτο του, η παρουσίαση γίνεται απ’ τα δεξιά του. Λογικό, γιατί οι περισσότεροι είναι δεξιόχειρες και έτσι βολεύει λειτουργικά την κίνηση τους, καθώς γυρίζουν πλάγια τον κορμό τους.ένα καθαρά λειτουργικό θέμα που έχει σχέση με τη γαστρονομική απόλαυση. Το ιδανικό σε πολλά φαγητά είναι να σερβίρονται σε ζεστά πιάτα. Ειδικά τα ζυμαρικά, τα ριζότι και πολλά ψητά κρεατικά. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον μπορούμε να το οργανώσουμε στη κουζίνα μας, δεν στρώνουμε τα αντίστοιχα πιάτα στο τραπέζι από πριν, αλλά τα φέρνουμε ζεστά ένα λεπτό πριν την ώρα του σερβιρίσματος ή κατ’ ευθείαν με το φαγητό μέσα. Τα πιάτα τα ζεσταίνουμε στον φούρνο στοιβάζοντας τα σε περίπου 50º-60ºC για 10 λεπτά τουλάχιστον. Δεν συνιστώ πιο δυνατά, γιατί όλο και κάποιος θα καεί κατά λάθος (συνήθως εγώ είμαι αυτός). Τα φέρνουμε λοιπόν στο τραπέζι κρατώντας τα με πετσέτες κουζίνας και τα τοποθετούμε στη θέση τους λέγοντας ότι είναι ζεστά.

Να χαρείτε τα τραπέζια σας και τους καλεσμένους σας!